Huisartsenpraktijk Ederveen

Patiëntenomgeving Inloggen

Veelgestelde vragen over het coronavaccinatiebeleid

Beste patiënten,

Het vaccineren met de coronavaccinaties is in volle gang. Wij worden hier dagelijks erg veel over gebeld en gemaild met vragen en opmerkingen over het vaccinatiebeleid. Omdat wij de telefoonlijn graag vrij willen houden voor medische vragen en het maken van afspraken, hebben wij de meest gestelde vragen over de corona vaccinaties hieronder voor u beantwoord.
Wij vragen u daarom eerst onderstaande vragen en antwoorden goed door te lezen.

Wanneer krijg ik een uitnodiging voor de coronavaccinatie?

Op de website van de rijksoverheid staat aangegeven wanneer u vermoedelijk opgeroepen zult worden voor het coronavaccin. De groepen die de huisarts in opdracht van het RIVM prikt of gaat prikken zijn reeds opgeroepen door ons. Alle andere oproepen zullen via de GGD verlopen en een kleine groep via het ziekenhuis. Het is niet zinvol om hierover met ons contact op te nemen. Kijkt u vooral ook even op www.coronavaccinatie.nl en https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-vaccinatie/vraag-en-antwoord/wanneer-krijg-ik-een-vaccinatie-tegen-het-coronavirus

Ik heb een oproep ontvangen voor een coronavaccinatie, maar ik wil liever een coronavaccin van een andere fabrikant, kan dat?

Nee, op dit moment is dat niet mogelijk en er is ook geen wachtlijst voor een vaccin van een andere fabrikant. De huisarts kan u niet helpen met het verkrijgen van een ander vaccin.

Mijn partner/familielid is opgeroepen, waarom ik niet?

Op dit moment wordt er op verschillende plekken door het ziekenhuis, de huisarts en de GGD gevaccineerd. Deze vaccinatiestromen lopen naast elkaar. De GGD gaat de komende weken de risicogroepen vaccineren. De huisarts heeft aan de GGD doorgegeven of u in de risicogroep valt. De risicogroepen vindt uw hier. De GGD verzorgt de oproepen en zal deze grote groep (1,4 miljoen in heel Nederland) in fases gaan oproepen komende weken. Daarna volgen de leeftijdsgroepen van 60 jaar en jonger. De GGD en het RIVM bepalen wie wanneer gevaccineerd gaat worden. De huisarts heeft hier geen invloed op voor u.

Ik heb een oproep ontvangen maar ik kan niet op die datum of tijd (vakantie, werk, overige redenen); kan ik op een ander moment komen?

Bent u door de GGD uitgenodigd en kunt u niet op de voor u aangewezen tijd of dag, neem dan contact op met de GGD. Valt u onder de groep patiënten die door de huisartsenpraktijk wordt gevaccineerd, dan zou het fijn zijn als u zelf de verantwoordelijkheid neemt om er voor te zorgen dat u toch op de uitgenodigde datum en tijd gevaccineerd kunt worden. Het vaccineren is een ingewikkelde organisatie en wij willen geen vaccins verspillen. Er wordt gerekend op uw komst en op dat moment een vaccin voor u gereserveerd. Komt u niet opdagen dan kunt u niet op korte termijn een nieuwe oproep krijgen. Denkt u toch een zwaarwegend argument te hebben om op een ander moment gevaccineerd te moeten worden, neem dan even contact met ons op. Dit geeft geen garantie dat er een ander moment beschikbaar is.

Mijn buurvrouw heeft de eerste en tweede prik korter op elkaar dan ik, is dat erg?

Nee, per vaccin is bepaald hoeveel weken er minimaal tussen de eerste en tweede prik moet zitten om goed werkzaam te zijn. Dit verschilt per fabrikant.

Ik heb een oproep ontvangen voor de coronavaccinatie, maar ik wil niet gevaccineerd worden. Wat nu?

U mag zelf beslissen of u gevaccineerd wilt worden. Er wordt bij het versturen van de oproepen wél gerekend op uw komst. Als u niet komt, en u bent opgeroepen door uw huisarts en u ontvangt ook van hen het vaccin meldt u zich dan af via 0318-745245. Dan kan uw vaccin gebruikt worden voor iemand anders die wel graag gevaccineerd wil worden.

Ik ga op vakantie en moet daarvóór gevaccineerd zijn; kan ik met voorrang gevaccineerd worden?

Dit is niet mogelijk.

Ik ben opgeroepen maar heb geen vervoer, prikken jullie ook aan huis?

Het liefst hebben de huisarts en de GGD dat u een mogelijkheid vind om naar de priklocatie te komen. U kunt aan mensen om u heen vragen of zij u willen brengen of u kunt reizen met een taxi of het openbaar vervoer. Indien er écht geen mogelijkheid is, kunt u contact opnemen met de GGD. Dan is er een mogelijkheid om via het Rode Kruis vervoer te regelen.

Mijn vraag is nog niet beantwoord; wat nu?

Kijkt u vooral ook even op de websites van de rijksoverheid met veel informatie en veel gestelde vragen beantwoord:

www.coronavaccinatie.nl
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-vaccinatie/vraag-en-antwoord

Levensgevaar? Bel 112! Spoedgevallen 0318-745222 en buiten openingstijden de Huisartsenpost 0318-200800